Leef vanuit je “Eigen-Ik”, snoer die schreeuwende aap de mond

Dat wil toch iedereen, echt jezelf zijn. En wat is dat dan wat ons tegenhoudt om dit te doen?
Je Ego houdt je hierin tegen, met al die negatieve Ego-gedachten.

Wat is dat “Ego”

Er zijn veel definities en omschrijvingen van het Ego. In veel van deze beschrijvingen komt het Ego alleen als iets negatiefs naar voren, maar Ego is niet alleen negatief. Ons Ego zorgt ervoor dat we onszelf kunnen neerzetten in de wereld, het zorgt ervoor dat we grenzen kunnen aangeven, voor onszelf opkomen. Het Ego zorgt ervoor dat we ambities hebben en doorzettingsvermogen. Maar ….. slaat het Ego door dan gaat het ons in de weg zitten, beperken.

De negatieve invloed van het Ego komt voort uit negatieve ervaringen, waardoor je gedachten en gevoelens hebt die te maken hebben met angst, laag zelfbeeld, twijfel, onzekerheid, noem maar op. Allemaal gedachten die we hebben ontwikkeld door dingen die we in het verleden hebben meegemaakt.

Deze kant van het Ego laat ons twijfelen aan onze capaciteiten, maakt ons in de war en onzeker. Het Ego houdt niet van veranderingen en zal er alles aan doen om je daar te houden waar je bent.
Het Ego laat je denken dat wat anderen over je zeggen waar is, laat je geloven wat voor status je hebt, laat je denken of je populair bent of niet.

Ego-gedachten

Negatieve Ego-gedachten zijn over het algemeen heel herkenbaar en ik stel me ze voor als een schreeuwend en krijsend aapje op je schouder, dat maar roept:

  • jij bent niet goed genoeg
  • dat kan je niet
  • je bent dom
  • wie denk je wel dat je bent?
  • zal je dat nou wel doen?
  • dat kan een ander veel beter
  • niemand wil met jou omgaan

 

Snoer die krijsende aap de mond

Probeer eens na een nare ervaring je Ego-gedachten (dat krijsende aapje) hierover te observeren. En probeer ook je gevoelens “terug” te voelen die je in die situatie had. Zo’n ervaring kan iets heel kleins zijn als bijvoorbeeld een winkelbezoek waarbij je “naar” geholpen bent, of een ontmoeting/gesprek met iemand waarbij je na afloop een nare smaak in je mond hebt.

Doe dit dan zonder over jezelf en over die gedachten te oordelen. Realiseer je dat deze gedachten ergens vandaan komen en dat ze je ooit geholpen hebben. Maar nu heb je ze niet meer nodig, nu beperken ze je. Ben er van bewust dat je deze “Ego-gedachten” niet bent, maar dat dit oude beperkende overtuigingen zijn.

Je Ego probeert je te beschermen. Het vraagt om erkenning, je wilt bijvoorbeeld horen dat je iets goeds hebt gedaan. Of je Ego is bang voor afwijzing, bijvoorbeeld “zie je wel, ik ben stom en daarom willen ze niet met me omgaan”.
Het is fijn als je ontdekt hoe je deze “negatieve Ego-gedachten” in stand houdt en hoe je deze kunt ontkrachten.

Ego-observaties

In mijn praktijk gebruik ik hier “ego-observaties” voor. Ik zal het toelichten met een voorbeeld:

Wat was de situatie:
Ik had een sollicitatiegesprek
Wat deed ik:
Er werd gevraagd om wat over mijzelf te vertellen. Ik begon te hakkelen en sloeg dicht. Ik wist geen woord meer uit te brengen.
Wat dacht ik hierbij:
Wat moeten ze wel niet van me denken? Wat ben ik toch stom!! Ik kan niet eens een fatsoenlijk gesprek voeren.
Hoe voelde ik me hierbij:
Onzeker en verdrietig
Wat maakte mijn Ego mij wijs:
Zie je wel dat je te bang bent om te vertellen wie je bent. Je kan het gewoon niet, je stelt niets voor?
Deed je Ego dit om erkenning te krijgen of was je Ego bang voor afwijzing:
Ik was bang om afgewezen te worden, niet goed genoeg te zijn.
Wat zou ik gedaan hebben als mijn Ego mij niets had wijs gemaakt:
Ik had even rustig ademgehaald en was verder gegaan met mijn verhaal. Ook al was ik nog wel wat zenuwachtig geweest, dan was dat vanzelf weggezakt als het gesprek verder ging. Ik ben goed zoals ik ben.

Leef vanuit je Eigen-Ik

Door deze negatieve Ego-gedachten zijn we heel streng voor onszelf. We zijn heel erg bezig met hoe anderen naar ons kijken en wat anderen misschien van ons vinden. En dit zijn allemaal aannames, niemand die dit tegen je zegt behalve jijzelf. Hierdoor leef je niet vanuit je Eigen-Ik maar vanuit je negatieve Ego-gedachten. Dus laat die aap schreeuwen en zeg tegen jezelf dat je Ego je dat wijs maakt, maar dat JIJ het kan.

Heb je hulp nodig om meer vanuit je Eigen-Ik te leven, meer jezelf te zijn? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek. Wellicht kan ik jouw coach zijn voor jouw specifieke Ego-gedachten. Kijk voor meer informatie op mijn website.

Aanvullend op dit onderwerp kan je ook de volgende blogs lezen: Je EGO en je dromenNiet alles wat je denkt is waar, Beperkende overtuigingen en mijn dag op Horse Event.