Meditatie #2 Draaikolk

De Draaikolk- of Tornadomeditatie, zoals ik hem ook wel noem, helpt mij bij het verminderen van spanningen en negatieve gedachten. Simpel en eenvoudig en daarom goed vol te houden.

In de blog Mediteren en Lekkende kranen schreef ik over een simpele en korte meditatie om mee te beginnen. Dit om ook bij mij weer de regelmaat in mediteren te krijgen. En ja het is mij gelukt, 2 weken elke dag 5 minuten gemediteerd. Ik ben er blij mee, ik krijg er een rustiger hoofd van en val er wat beter door in slaap. En ik beloofde om de meditatie uit te breiden, vandaar deze nieuwe blog. Ik deel nu een meditatie die mij veel oplevert en ik hoop dat dit voor jou ook zo werkt. Graag hoor ik het van je als iets niet duidelijk is, dan kan ik dit in mijn blog veranderen.

Mediteren heeft heel veel positieve effecten

Mediteren heeft heel veel positieve effecten, het kan helpen tegen stress, vermindert het angst en depressieve klachten en zorgt het voor meer focus en concentratie en een betere emotionele balans. Het geeft je rust en haalt je uit de denk en piekermodus.

Simpel starten met mediteren

Om te beginnen met mediteren of weer opstarten met mediteren werkt het het beste als je laagdrempelig begint. Dat is de beste manier om een meditatie oefening volledig af te maken en de volgende dag weer een meditatie te gaan doen. Ik bedoel hiermee: hou het simpel.

Graag deel ik hier de uitbreiding op mijn eerste meditatie, ook dit is weer een laagdrempelige meditatie, begin de eerste keer met 5 minuten en bouw het langzaam op. Wat mij betreft hou je het bij 5 minuten, want 5 minuten per dag mediteren brengt je al heel veel en is nog steeds veel meer dan niet mediteren.

Draaikolk meditatie

  • Zet een timer op het aantal minuten dat je wil mediteren;
  • Ga ontspannen zitten of liggen, wat jij het prettigst vindt;
  • Adem een paar keer heel diep in door je neus en adem uit door je mond, als een zucht (Ik merk dat als ik dit doe mijn geest en lijf al reageren met ontspanning, ik begin dan gelijk te gapen);
  • Leg dan je handen plat op je buik;
  • Adem in door je neus en zet daarbij je buik uit, je handen komen omhoog;
  • Adem uit door je mond, laat je buik zakken en je handen gaan mee;
  • Doe de bovenste 2 stappen 3 keer;
  • Adem dan in door je neus en “stuur” de zuurstof die je inademt naar je hersenen (voor mij voelt dat een beetje alsof ik mezelf langer maak);
  • Maak in gedachten van de stroom zuurstof die in je hersenen komt een draaikolk (zo’n tornado trechter, een rondtollende draaikolk van lucht);
  • Laat de draaikolk alle spanningen en negatieve gedachten opzuigen;
  • Laat daarna de draaikolk met al die spanningen en negatieve gedachten naar beneden zakken;
  • Blaas al die spanningen en negatieve gedachten uit;
  • Doe dit totdat je timer gaat.

Gedachten, we hebben er zoveel

Elke anderhalve seconde heeft een mens een gedachte, dus is het heel normaal dat er tijdens de meditatie gedachten omhoog komen. Zoals: pffff hoelang nog, het werkt niet, ik moet zo het bed nog verschonen, hoe laat moet ik morgen op, ik heb hier eigenlijk geen tijd voor. Bedenk de gedachten zelf maar.

Vaak wordt er bij meditaties gezegd, laat de gedachten als een wolk voorbij glijden. Ik kan daar persoonlijk niet zoveel mee. Wat voor mij beter werkt: ik ga niet in gesprek met mijn gedachten, ik zeg dan tegen mezelf: “Straks” of “dat hoeft nu niet” kijk wat ervoor jou werkt, op een gegeven moment zal je merken dat je niets meer tegen jezelf hoeft te zeggen, automatisch gaat de aandacht van je gedachten weg. En gaan je gedachten toch met je aan de haal? Geen probleem, op het moment dat je je dat realiseert ga je gewoon terug naar je ademhaling.

Er is geen goed of fout, wees lief voor jezelf. Het gaat erom dat je het gaat doen. Op het moment dat je zover bent ga je de tijd dat je deze meditatie doet verlengen. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt, en er zullen dagen zijn dat het helemaal niet lukt, geen probleem er is altijd een volgende keer. Je kan elke dag opnieuw beginnen.

Verder met mediteren

Ik ga hier verder mee aan de slag, ik ga het niet moeilijker voor mezelf maken. Het beste werkt het om het in de ochtend te doen, kijk wat voor jou het beste uitkomt. Beter in de middag of avond dan helemaal niet moet je maar denken. En stiekem heb ik de laatste dagen de draaikolk al toegepast.

En vergeet niet:
   • Elke dag kan je opnieuw beginnen;
   • Beter een dag 1 minuut mediteren dan helemaal niet.

 

Mijn eerste blog over simpel mediteren (loodgieters en lekkende kranen)  vindt je hier. Meer informatie over buikademhaling vindt je in deze blog.