Niet alles wat je denkt is waar

Wij zijn meester in het ons zelf te verliezen in allerlei gedachten die ons afhouden van mooie keuzes en prachtige ervaringen. Wij denken veel te veel na over allerlei zaken, we maken er hele verhalen van en creëren zo een valse waarheid. Een waarheid die vertekend is door opgedane ervaringen in het verleden. Hierdoor hebben we onze eigen waarheden gemaakt, ingegeven voor angst.

Angst voor veranderingen, voor afwijzing, angst voor het onzekere. Door deze angst zetten we ons zelf vast in een keurslijf en doen we een heleboel dingen niet die we eigenlijk wel willen doen. Elke keer weer komen er weer van die zinnetjes naar boven: Ja maar dat kan ik helemaal niet, ja maar dat kan hij veel beter, ik neem die nieuwe baan als …, ik ga pas op vakantie als… en hier maken we enorme verhalen van. Verhalen vol van negatieve overtuigingen en beperkende gedachten, onze innerlijke criticus maakt overuren.

Een simpel voorbeeld: Je wilt graag met een vriendin naar een speciale film, maar je durft dit niet te vragen omdat er een heleboel negatieve gedachten bij je opkomen, zoals:

  • daar zit ze helemaal niet op te wachten, die zit gezellig met haar partner op de bank
  • waarom zou ze dat met mij willen, er zijn zat vriendinnen waar ze dat liever mee gaat doen
  • misschien houdt ze daar helemaal niet van
  • dat vindt ze natuurlijk raar als ik haar dat vraag

Je pakt de telefoon niet omdat je bang bent om afgewezen te worden of om voor gek te staan.
Angst is een hele slechte raadgever en het houdt je van een heleboel leuke en mooie ervaringen in je leven af. En wat als je haar gewoon belt en vraagt of ze mee gaat naar die film, je kan een ja of een nee krijgen, meer niet. Wat kan er verder nou gebeuren? Door niet te bellen ontzeg je jezelf een leuke avond omdat je in die negatieve gedachten blijft hangen. Je voelt je hierdoor verdrietig en klein en uiteindelijk zit je met een rot gevoel alleen op de bank.

Dus pak die telefoon en bel!

Dit soort negatieve en angst gedachten komen in allerlei situaties en gebeurtenissen voor. Kijk maar eens als je eigenlijk ander werk wilt gaan doen maar dit durf je niet want je hebt nu tenslotte een vast contract. En als het niet lukt wat dan? Het gevolg is dat je heel lang tegen je zin naar je werk gaat en dit haalt een heleboel vreugde weg uit je leven en het vreet energie. Natuurlijk moet je je niet ergens zomaar instorten, maar kijk ook eens naar de positieve kant van het verhaal.

Vind je het lastig om die negatieve gedachtestroom stop te zetten of om te buigen? Durf je door al die gedachten geen keuze te maken in je leven. Ik kan je hier bij helpen, neem contact met me op voor meer informatie en neem een kijkje op mijn website. Lees ook mijn blogs over het EGO en over beperkende overtuigingen.

Ik maak gebruik van Feel good inspiratiekaarten* want alleen al van het zien van de kaartjes krijg ik een blij gevoel.
* Feel good inspiratiekaarten worden uitgegeven door Deltas, ISBN# 978-90-447-4154-4