Wat je Ego en je dromen met elkaar te maken hebben

Niet zo lang gelezen vroeg een cliënt aan mij: Wat weet jij van het ego tijdens je slaap? Ik kan overdag alles aardig beredeneren en herkennen, maar ’s nachts in mijn dromen lijkt het soms dubbel en dwars terug te komen.

Je ego en je dromen

In je droom is het niet je Ego die met je aan de haal gaat. In je dromen verwerken je hersenen wat er in je leven gebeurt. De dingen die je dagelijks meemaakt krijgen zo een plek.

REM-slaap, Droomslaap

Je dromen vinden plaats tijdens je REM-slaap (ook wel de Droomslaap genoemd). In deze fase van je slapen maken je ogen snelle bewegingen (Rapid Eye Movement, waar ook gebruik gemaakt van wordt bij de traumatherapie EMDR) en zijn je hersenen erg actief. Je spieren zijn volledig ontspannen. Je hersenen zijn tijdens de REM-slaap actief met dromen, het verwerken van informatie en allerlei geheugenfuncties. Tijdens de droomslaap zijn je lichaam en geest dus erg actief. De functie van de droomslaap is om de geest te verfrissen en ervaringen die we tijdens de dag hebben opgedaan te verwerken.

Wat hebben je Ego en je dromen met elkaar te maken

Wanneer komt dat Ego dan om de hoek kijken? Dit gebeurt niet tijdens je droom, dit gebeurt wanneer je gaat oordelen over de gebeurtenissen in je droom, je gaat zoeken wat er achter zit, willen dat je de droom niet meer hebt of dat hij anders verlopen was. Je ego probeert je in die gedachten modus te krijgen en gaat weer oordelen.

Probeer het eens anders. Denk eens: Ok, dit was mijn droom en zo heb ik de gebeurtenis in mijn droom verwerkt. Punt. Dat is wat het is. Ik kan er niets aan veranderen.
Kijk naar wat je gedroomd hebt (als je daar behoefte aan hebt) en accepteer die droom.

Vind je het moeilijk om te stoppen met denken over je dromen, neem dan contact met me op, dan kunnen we kijken hoe ik je hierbij helpen.

Ik wens je mooie en heilzame dromen toe.

Marga Tintel
www.tintelendcoachen.nl