Wat hebben mediteren en lekkende kranen met elkaar te maken?

Je kent de uitdrukking toch wel, loodgieters hebben lekkende kranen.
En die gaat ook voor mij op, niet met lekkende kranen, maar wel met mediteren.

Mediteren heeft heel veel positieve effecten

Mediteren heeft heel veel positieve effecten, het kan helpen tegen stress, vermindert het angst en depressieve klachten en zorgt het voor meer focus en concentratie en een betere emotionele balans. Het geeft je rust en haalt je uit de denk- en piekermodus.

En daar is de lekkende kraan

Ik mediteer niet zo regelmatig als ik eigenlijk zou willen, en ook niet zo regelmatig als ik mijn eigen cliënten adviseer. En daar is de loodgieter met de lekkende kraan. Daar wil ik graag verandering in brengen, ik wil mediteren weer in mijn dagelijks leven opnemen.

Dus vol goede moed startte ik met een meditatietraining van 5 dagen die ik van een vriendin doorgestuurd kreeg. En wat moeilijk vond ik het weer, het was een geleide meditatie waar ik heel veel bij moest visualiseren en hij duurde ook best lang. Dit werkte voor geen meter, het beste voor mij is om weer bij het begin te beginnen.

Simpel starten met mediteren

Om te beginnen met mediteren of weer opstarten met mediteren werkt het het beste als je laagdrempelig begint. Dat is de beste manier om een meditatie oefening volledig af te maken en de volgende dag weer een meditatie te gaan doen. Dus: hou het simpel.

Graag deel ik hier een eenvoudige korte meditatie, begin de eerste keer met 5 minuten en bouw het langzaam op. Wat mij betreft hou je het bij 5 minuten, want 5 minuten per dag mediteren brengt je al heel veel en is nog steeds veel meer dan niet mediteren. En vind je 5 minuten te lang, dan begin je met 2 minuten. Maak het zo dat je het vol kan houden, verder uitbouwen kan altijd nog.

Meditatie met focus op de buikademhaling

  • Zet een timer op het aantal minuten dat je wil mediteren;
  • Ga ontspannen zitten of liggen, wat jij het prettigst vindt;
  • Adem een paar keer heel diep in door je neus en adem uit door je mond, als een zucht. Ik merk dat als ik dit doe mijn geest en lijf al reageren met ontspanning, ik begin dan gelijk te gapen;
  • Leg dan je handen plat op je buik;
  • Adem in door je neus en zet daarbij je buik uit, je handen komen omhoog;
  • Adem uit door je mond, laat je buik zakken en je handen gaan mee.

Dit is het, niets meer en niets minder. Meestal wordt er met meditaties gezegd dat je je ademhaling vanzelf moet laten gaan en hier niet bewust mee bezig moet zijn. Mijn ervaring is, dat als je je hier in het begin goed op concentreert het na een paar minuten automatisch gaat, je denkt er niet meer over na. Daarnaast als je in het begin op deze manier van ademhaling concentreert er ook even geen tijd voor gedachten is.

Gedachten, we hebben er zoveel

Elke anderhalve seconde heeft een mens een gedachte, dus is het heel normaal dat er tijdens de meditatie gedachten omhoog komen. Zoals: pffff hoelang nog, het werkt niet, ik moet zo het bed nog verschonen, hoe laat moet ik morgen op, ik heb hier eigenlijk geen tijd voor. Je merkt zelf welke gedachten dat zijn.

Vaak wordt er bij meditaties gezegd, laat de gedachten als een wolk voorbij glijden. Ik kan daar persoonlijk niet zoveel mee. Wat voor mij beter werkt: ik ga niet in gesprek met mijn gedachten, ik zeg dan tegen mezelf: “Straks” of “dat hoeft nu niet” kijk wat ervoor jou werkt, op een gegeven moment zal je merken dat je niets meer tegen jezelf hoeft te zeggen, automatisch gaat de aandacht van je gedachten weg. En gaan je gedachten toch met je aan de haal? Geen probleem, op het moment dat je je dat realiseert ga je gewoon terug naar je ademhaling.

Er is geen goed of fout, wees lief voor jezelf. Het gaat erom dat je het gaat doen. Op het moment dat je zover bent kan je de tijd dat je deze meditatie doet verlengen. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt, en er zullen ook dagen zijn dat het helemaal niet lukt, geen probleem er is altijd een volgende keer. Je kan elke dag opnieuw beginnen.

Aan de slag met mediteren

Ik ga hiermee aan de slag, ik ga het niet moeilijker voor mezelf maken, dit ga ik 2 weken dagelijks doen. Het beste werkt het om het in de ochtend te doen, kijk wat voor jou het beste uitkomt. Beter in de middag of avond dan helemaal niet.

Over 2 weken zal ik een nieuwe blog maken waarin ik aan deze meditatie wat toevoeg. Tot die tijd succes en veel plezier met mediteren.

En vergeet niet: elke dag kan je opnieuw beginnen.

Hier kan je meer informatie over de positieve effecten van de buikademhaling lezen.