Wat is Systemische Paardencoaching

Er wordt weleens gezegd dat paarden niet anders kunnen dan systemisch reageren. Daarmee wordt bedoeld dat paarden constant op de energie en invloeden uit hun omgeving (systeem) reageren. Als een persoon bij het paard komt te staan, zal het paard op hem of haar gaan reageren. Maar behalve op de persoon zelf, reageert het paard ook op de spanning of invloed die diegene (onbewust) met zich meedraagt vanuit de familie-achtergrond.

Wat is een systeem?

Met systeem bedoelen we in deze context de familie-achtergrond van een persoon. We zien diegene dus niet zozeer als een individu, maar meer als een onderdeel van zijn of haar familie-afkomst. Behalve personen die daar een rol in spelen, kunnen ook belangrijke gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden van grote invloed zijn. Deze invloeden spelen automatisch een rol in de ontwikkeling van ieder kind tot volwassene.
Niet zelden zijn vanuit het gezin van herkomst spanningen ontstaan die bewust of onbewust doorspelen in de dagelijkse dag van mensen. Denk bijvoorbeeld aan een ouder die letterlijk of figuurlijk niet aanwezig kon zijn in het leven van het kind. Of het verlies van een broertje of zusje en de impact die dit had op het gezin. Of een bepaalde cultuur of land van herkomst waarvan de invloed nog dagelijks voelbaar is. Al deze situaties zijn automatisch van invloed op de ontwikkeling van een persoon, gepaard gaand met de spanning die daarbij hoort. En daar reageren de paarden weer feilloos op.

Systemisch werken gaat over verloren verbindingen met je familie, je vader, je moeder, met jezelf, welke verbinding dan ook.

Het kan gaan om de verbinding met jouw eigen gezin van herkomst tot meerdere generaties terug.  Het kan gaan om om werksituaties, vriendengroepen, om de vragen: hoor ik erbij of hoor ik er niet meer bij, om orde en sociale regels, om de balans tussen geven en nemen.

Vaak zijn systemische vraagstukken de onderliggende oorzaak waarom het niet zo lekker met je gaat. Bij Paardencoaching is het een onderdeel van de sessies, het is niet een op zichzelf staande manier van coaching.

Meer informatie over paardencoaching vind je hier.

 

Deze tekst is overgenomen met toestemming van Caprilli Coaching & Training het opleidingsinstituut voor Paardencoaching.