Dit doen beperkende overtuigingen met je

…“ Zo ben ik nu eenmaal” …

De invloed van beperkende- en opbouwende overtuigingen.

Handelingen, gedachten en verwachtingen die je hebt komen voort uit bepaalde overtuigingen. Zijn deze overtuigingen negatief dan beperken ze je in je doen en laten, in je persoonlijke groeit en in je levensgeluk. Vandaar dat we dit beperkende overtuigingen noemen.

Zijn deze overtuigingen positief dan hebben ze een opbouwende werking, je onderneemt dingen, je ontwikkelt jezelf, je hebt zelfvertrouwen en het draagt bij aan je levensgeluk. Vandaar dat we dit opbouwende overtuigingen noemen.

Hoe herken je een negatieve/beperkende overtuiging?

Negatieve en positieve overtuigingen komen voort uit wat we automatisch denken, het schakelt onze automatische piloot in, zonder dat je dit in de gaten hebt.

 • Beperkende overtuigingen zijn over het algemeen eenvoudig en bevatten weinig woorden;
 • Beperkende overtuigingen beginnen vaak met “ik”, “zij” of “andere mensen” en bevatten vaak de woorden “moeten”, “mag niet” of “kan niet”;
 • Beperkende overtuigingen zijn over het algemeen uitspraken of gedachten over wat je wel of niet kan of over hoe de wereld in elkaar steekt;
 • Beperkende overtuigingen zijn heel herkenbaar en je vereenzelvigd je hiermee: “zo ben ik” of “zo is het”.

Voorbeelden van beperkend overtuigingen:

 • Ik mag geen fouten maken;
 • Ik mag niet boos worden;
 • Ik moet mijn best doen anders gaat het fout; Ik kan dat niet;
 • Zij kunnen dat beter;
 • Wat moeten die mensen wel niet van mij denken?

Wat brengen opbouwende/positieve overtuigingen je?

Positieve overtuigingen geven je een positieve kijk op de wereld en op jezelf, ze maken dingen mogelijk voor je en activeren je. In tegenstelling tot beperkende/negatieve overtuigingen die geven je een negatieve kijk op de wereld en op jezelf en blokkeren je.

Vervang voor jezelf de beperkende overtuigingen door opbouwende overtuigingen om je te helpen om je doelen te bereiken. Hierdoor ga je weer kansen zien, kom je in beweging, ga je uitdagingen aan, voel je je gelukkiger en blijf je bij jezelf.

Vervang beperkende overtuigingen door opbouwende overtuigingen:

 • Ik stel niets voor – vervang dit door: Ik ben belangrijk voor mijn omgeving;
 • Zie je wel wat ben ik toch stom – vervang dit door : uiteindelijk lukt het me altijd;
 • Als ik dit niet regel loopt alles in het honderd – vervang dit door: Ze kunnen prima voor zichzelf zorgen;
 • Dit lukt me toch nooit – vervang dit door: ik kan het altijd proberen, niet geschoten altijd mis.

 

Heb je moeite om je beperkende overtuigingen om te zetten naar opbouwende overtuigingen? Ik help je hier graag mee. Neem contact met me op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Lees ook mijn blogs: Niet alles wat je denkt is waar en mijn blog over het EGO.