Elk begin is moeilijk. Is dat eigenlijk wel waar?

Elk begin is moeilijk, een gezegde dat zo vaak gebruikt wordt. Is dat wel waar?

Ik denk dat we het onnodig moeilijk voor onszelf maken als we aan iets nieuws beginnen. Of dit nu een opleiding is, een nieuwe baan, nieuwe eetgewoonten aanleren, een bewustwordingsproces beginnen, noem maar op er is nog zoveel  waar we een nieuw begin mee kunnen en gaan maken.

Wat zeggen we tegen een ander als die iets voor het eerst gaat doen wat jij al jaren doet: “Al doende leert men, je kan het niet in 1 keer goed doen. Kijk maar naar mij ik doe dit al lang en maak af en toe ook nog fouten, we zijn net mensen.”

Zo mild zijn we niet naar onszelf

Vaak als we iets nieuw gaan aanleren, zoals een nieuwe baan, willen we het wel snel en goed doen. We meten ons af aan hoe een ander het doet. Hoe komt dat toch?

Ik denk dat ons perfectionisme en/of een gedeukt zelfvertrouwen ons wijsmaakt dat het in een keer goed moeten doen en wel snel want anders … Met als gevolg dat we de lat veel te hoog leggen en we er springend nog niet eens bij kunnen komen.

We leggen ons een enorme druk op, zodanig dat als het niet gaat zoals we denken dat het moet gaan we in de stress schieten en onzeker worden. Hierdoor gaan we juist fouten maken en het kost ons enorm veel energie. Energie die je juist nodig hebt als je nieuwe vaardigheden wil aanleren.

Hoe kan je het jezelf makelijker maken?

  • Wees mild voor jezelf, als je onzeker wordt denk dan eens aan wat je tegen een ander in jouw situatie zou zeggen;
  • Leg de lat niet zo hoog, zeg tegen jezelf dat je in een leerproces zit dus kan je nog niet alles in de vingers hebben en weten en je mag fouten maken;
  • Temper dat perfectionisme (dat zouden we vaker moeten doen ;). Als perfectionist is goed nooit goed genoeg. Terwijl een goed voor een perfectionist een uitmuntend voor een ander kan betekenen. Neem de tijd en dan nog meer dan dat je zelf in gedachten had.
  • Herken je negatieve gedachten, realiseer dat dit gedachten zijn die je niet helpen. We zijn erg bezig met hoe we denken dat anderen naar ons kijken en van ons vinden. En dit zijn allemaal aannames. De enige die je dit wijsmaakt ben jijzelf.

 

Is elk begin moeilijk?

Het is zeker zo dat je een nieuw begin als moeilijk kan ervaren maar ik denk dat als je jezelf de tijd geeft,  jezelf fouten toestaat en je mild voor jezelf kan zijn dat dit het wel makkelijker maakt. Dan kan het een feestje worden om aan iets nieuws te beginnen en jezelf te ontwikkelen.

Ik wens je een mooi begin toe.