Slikangst? Ik help je om weer ontspannen te eten

Weet je het nog? Je was nog klein en je kreeg een snoepje van je vriendje. Je stopte het lekker in je mond en rende achter hem aan. Je wilde roepen dat hij even op je moest wachten maar daardoor schoot het snoepje in je keel en kon je geen adem meer krijgen. Gelukkig zag de buurvrouw het gebeuren en heeft je stevig beetgepakt en toen schoot het snoepje eruit. Maar wat was je geschrokken, je had het zo benauwd. En zo kan slikangst ontstaan.

Wat is Slikangst?

Slikangst betekent letterlijk een angst voor het slikken. Iemand durft zijn eten of drinken niet goed door te slikken uit angst dat het verkeerd gaat. Deze angstgedachtes gaan vaak over verslikken of stikken in het voedsel.
We weten allemaal dat je eten en drinken gewoon door kan slikken en dat het vanzelf gaat. Je kauwt je eten, dan breng je het naar achter en dan ga je vanzelf slikken. Het gaat automatisch je hoeft er niet bij na te denken, net als met ademhalen. Alleen voor iemand met slikangst is dat heel wat anders.

Er zijn mensen die hier problemen mee hebben, ze vinden het moeilijk of durven niet te eten waar andere mensen bijzijn. Sommige hebben weer juist mensen nodig om zich heen als ze gaan eten. Wanneer iemand het moeilijk vindt om te eten in het bij zijn van anderen dan gaan ze dit uit de weg en dit kan de slikangst verergeren. Iemand is dan continue bezig met vragen als “ga ik me straks niet verslikken?” of “stel dat iemand me raar ziet eten.”

Slikangst heeft geen overeenkomsten met hypochondrie of ziektevrees. Deze personen denken dat wel, ook al is uit diverse onderzoeken en gesprekken met de cliënt gebleken dat dit niet het geval is.
Het is wat anders als je niet kan eten (lichamelijk) of wanneer je niet durft te eten (geestelijk). Mensen met een lichamelijke beperking, ook wel dysphagie, worden niet bedoeld in dit artikel. Ik richt me hier op de mentale angsten voor het slikken.

Waar komt Slikangst vandaan?

Slikangst komt vaak voort uit andere angsten of problemen. Er moet dus eerst gekeken worden waar de angst vandaan komt. Het kan begonnen zijn dat iemand zich als kind erg verslikt heeft maar dat de slikangst pas later merkbaar wordt. Deze traumatische ervaring is dan opgeslagen in het geheugen en dit kan door andere gebeurtenissen of trauma’s weer geactiveerd worden.
Ook logopedie kan helpen omdat je dezelfde spieren gebruikt voor het spreken en het slikken.

Globus gevoel

Soms is er herkenning in het zogenoemde Globus gevoel.
Het voelt dan aan alsof er iets in je keel zit. De keel kan gespannen aanvoelen en je kan dan wat moeite hebben met slikken. Volgens onderzoek blijkt dit Globus gevoel meer iets te zijn wat vaak heeft te maken met stress en spanning. Mensen die gevoelig zijn voor stress en spanning zijn zullen eerder last krijgen van deze symptomen.
Massage van de keel en schouders kan de spanning op de keel verlichten.

Bron: www.slikangst.net

Met EMDR kan ik je helpen de spanning en emoties die je bij je slikangst ervaart weg te halen. Hierdoor kan je weer heerlijk genieten van je eten.

Heb jij hulp nodig met je slikangst? Op mijn pagina over EMDR kan je meer informatie vinden hoe ik je hierbij kan helpen. Of neem contact met me op voor meer informatie.